Locatie / Nieuwkoop

Noordenseweg 9A 2421 XW Nieuwkoop, Nederland

Ver mapa más grande

Nieuwkoop: Een paradijs voor de natuurliefhebber

Jan Kriek ©

Jan Kriek ©

Het Nieuwkoopse en Noordense plassengebied is een uniek natuurgebied in Europa. Het is ontstaan door het turfsteken dat, vanaf begin 17e eeuw enkele honderden jaren heeft plaatsgevonden. Het gedroogde turf diende in die dagen voor het stoken van de kacheltjes in de woningen van de grote steden in de Randstad. Daar was namelijk weinig kachelhout voorhanden.

De unieke natuur wordt vandaag de dag beheerd en onderhouden door Natuurmonumenten. Het gebied vormt de vaste broedplaats voor vele duizenden vogels in het voorjaar. Bekend en beroemd zijn de meeuwenkolonie, de purperreigers-, de aalscholverskolonie en sinds enkele jaren weer de lepelaar. Deze laatste keert in toenemende mate hier terug om te broeden. En wel vanwege de aanwezigheid van een aantal zgn. Wetlands die rondom Nieuwkoop zijn ontwikkeld. Daar fourageert het hele jaar door een bonte menigte van talrijke vogelsoorten, al dan niet op doorreis, en de lepelaar heeft deze dus ook ontdekt.

Evenals de otter, die zich sinds 2013 weer in ons plassengebied heeft gevestigd.

Wetlands

Wetlands

Deze Wetlands worden bezocht door vogelspotters van heide en verre, uit binnen- en buitenland. De Groene Jonker in Noorden en de Ruygenborgh in Nieuwkoop zijn twee van deze wetlands. Men kan daar schitterend wandelen, met de verrekijker in de aanslag uiteraard.

In Nieuwkoop kan men zich goed vermaken

Om te fietsen, vissen en te watersporten komen onze toeristen in de zomermaanden naar Nieuwkoop. En als er ’s winters ijs ligt om te schaatsen!

Bij het VVV-kantoor zijn mooie fiets- en vaarroutes beschikbaar.

 

Boten zijn volop te huur en de eetgelegenheden en gezellige terrasjes zijn talrijk.

Hoeve Rijlaarsdam

Hoeve Rijlaarsdam

De Haagse kunstenaars zijn ruimschoots te bewonderen bij Museum en Beeldentuin Hoeve Rijlaarsdam aan de Nieuwveenseweg. En in het Reghthuys te Nieuwkoop zijn gedurende het gehele jaar exposities van regio-/ cq lokale kunstenaars te bekijken. 

 

 

Zeilen

Zeilen

Behalve water, heeft Nieuwkoop ook weidse polders waar men uren kan wandelen of fietsen. Erg populair is het fietsrondje Nieuwkoop-De Meije van 20 km, waarbij de fietser vanaf de kerk in Noorden per Zonneveer-boot (op zonnepanelen) kan worden overgezet naar de overkant, om daar de fietstocht voort te zetten.

Zonneveer Noorden

Zonneveer Noorden

Die vaartocht duurt ca. 55 minuten en voert door een uniek watergebied. Uw gastheer van de B&B is een van de schippers op dit schip en zal u gaarne naar de overkant varen.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Fam. Elzinga
Average rating:  
 0 reviews
B&B Familie Elzinga
2 / 5 personen
Noordenseweg 9A
2421 XW Nieuwkoop-ZH
Nederland
Gallery
jan-kriek-9 ochtendlicht006 DIGITAL CAMERA DIGITAL CAMERA resized_dscn4923 resized_-fotobox-tel-24
Weer
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed